De Amerikaanse president Donald Trump lijkt overtuigd dat hij een einde moet maken aan de nucleaire deal met Iran.
Experts waarschuwen echter dat dat een negatieve invloed kan hebben op de aanstaande onderhandelingen met Noord-Korea en het atoomprogramma van Kim Jong-un.
Terwijl Trump zich de laatste maanden behoorlijk positief uitlaat over de Noord-Koreaanse dictator, verbloemt hij zijn afkeer van de ‘Iran-deal’ niet. Zijn voorganger Barack Obama was de architect van die deal, waarbij het Iraanse regime haar ambities voor een kernwapen opgaf in ruil voor een einde aan sommige sancties.
Trump noemde de deal recent ‘vreselijk’, ‘krankzinnig’ en ‘belachelijk’.
De overeenkomst dateert van 2015. Naast de VS en Iran tekenden ook Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China (de permanente leden van de VN Veiligheidsraad), Duitsland en de Europese Unie.
Als de president inderdaad besluit om het Iran-akkoord te vernietigen, heeft hij minder onderhandelingsruimte met de Noord-Koreanen. Dat stelt proliferatie-expert Robert Einhoren van het Brookings Institution in Washington tegen Business Insider.
"Waarom zou Kim Jong-un Trump op zijn woord geloven als we net een belangrijk internationaal akkoord verloochend hebben?" vraag Einhorn retorisch. Hij speelde een cruciale rol in de totstandkoming van de Iran-deal en was ook een adviseur op buitenlands beleid voor Hillary Clinton.
Hoewel hij toegeeft dat sommige voorstanders van het Iran-akkoord de consequenties van opzeggen overdrijven, benadrukt Einhoren dat 'de stekker eruit trekken' de positie van Trump in elk geval niet zou versterken jegens Kim Jong-un.
Kernwapens om de VS weg te houden
Directeur van het International Institute for Strategic Studies Mark Fitzpatrick volgt dezelfde denktrant: "De logica is dat Noord-Korea afwachtender zou zijn om een nucleaire deal af te sluiten als de VS zich nét uit een soortgelijk akkoord terugtrokken - terwijl de andere partij de overeenkomst naleefde."
De regering van Trump stelt zich ferm op tegenover Pyongyang en houdt vol dat het de recent verharde sancties in stand houdt, tenzij Kim instemt met een totale denuclearisatie. Noord-Korea zal daar echter nooit voor tekenen, vermoedt Fitzpatrick, zolang het regime de VS blijft zien als een directe dreiging voor haar voortbestaan. De Kim-dynastie onderhoudt zijn kernwapenprogramma juist om de VS van het lijf te kunnen houden.
Tegenstanders van de Iran-deal beweren dat opzeggen juist een boodschap aan Noord-Korea stuurt dat het menens is: echte ontmanteling of anders nieuwe sancties. Fitzpatrick is het daar hartgrondig mee oneens: "Als de VS zich terugtrekt, heeft Noord-Korea meer reden om vast te houden aan zijn nucleaire wapens."
Meerdere Democratische Congresleden onderschrijven ook deze kijk op de zaak. Iran meldde overigens dat het zich ook zal terugtrekken uit het akkoord als Trump de Amerikaanse garanties opzegt. De Iraanse president Hassan Rouhani verzekerde dinsdag dat "als iemand de deal verraadt, de consequenties zwaar zullen zijn".